• homeslide4
  • homeslide5

  • homeslide3
  • homeslide2
  • homeslide1

chilllogo2

Keep them Rolling !

Beoordeel dit bericht
BeginAbonneer

DSC07654klDat was me afgelopen zaterdag 5 mei een happening in de Voorstraat! We durven hier rustig te stellen dat we de afgelopen jaren nog nooit zoveel mensen naar een evenement in onze winkelstraat hebben zien komen als deze keer. Wat was er aan de hand? In het kader van Bevrijdingsdag 2018 maakte het rijdend oorlogsmuseum "Keep them Rolling" een toertocht vanuit Aldtsjerk door N.O. Friesland. En door ondernemersvereniging HIM was i.s.m. Plaatselijk Belang georganiseerd dat deze toertocht een stop maakte op de Voorstraat.

 

 

 

 

Dit betekende dat er ruim zestig oude voertuigen uit de tweede wereldoorlog hun opwachting zouden komen maken in Kollum. Daarom waren alle winkels 's morgens al opgesierd met de Nederlandse driekleur en werden onder het toestromende publiek kleine vlagjes uitgedeeld. Daardoor ontstond al snel een soort bevrijdingsgevoel onder de mensen, net zoals dat er in 1945 moet zijn geweest. En om diegenen, die het nog niet hadden gehoord, er ook nog even aan te herinneren, werd er 's morgens al vroeg een rondje door Kollum gereden met een geluidswagen. Daar kon duidelijk geen Facebook tegenop...

 

DSC07662klHet was deze zaterdag schitterend mooi weer, dus zo tegen 11.00 uur begon de Voorstraat al mooi vol te lopen met publiek. Via de geluidswagen werd iedereen ondertussen op hoogte gehouden van de vorderingen van de colonne buiten Kollum. En eigenlijk precies volgens afspraak reden zo rond 11.45 uur de eerste voertuigen de Voorstraat op. Als een lang groen lint wurmden de grote trucks en amfibievoertuigen, net als een groot arsenaal Jeeps en motorfietsen, met daarop de in originele uniformen gestoken "militairen" zich tussen de winkels door langs het wuivende enthousiaste publiek. Zo moet het ook ongeveer gevoeld hebben bij onze grootouders ruim zeventig jaar geleden. Wij konden ons er echt iets bij voorstellen; deze aanblik van zo'n colonne geallieerde militaire voertuigen moet, na 5 jaar bezetting, een euforisch gevoel hebben gegeven bij de mensen in die tijd! En om het beeld helemaal compleet te maken waren er zelfs trucks en jeeps waar, naast de in originele uniformen gestoken "militairen", meisjes en vrouwen in zaten die gekleed waren in de stijl van 70 jaar geleden. Net zoals dat toen gebeurde tijdens de bevrijding.

 

 

 

 

DSC07671klDe hele colonne werd vervolgens opgesteld in de winkelstraat en kreeg van de HIM en Plaatselijk Belang een lunch aangeboden. Dat werd een een hele gezellige boel. De eigenaren van de oude voertuigen stonden en zaten uiteraard allemaal bij elkaar, en ook het publiek raakte niet uitgekeken en uitgepraat over wat er allemaal was te zien. Hier en daar werden foto's gemaakt van mensen en kinderen achter het stuur van zo'n oud voertuig. Zij wilden aan den lijve ondervinden hoe het voelt om in zo'n oud voertuig te zitten. Waar de één alleen maar onder de indruk was van de grootte van zo'n museumstuk, stonden anderen weer geïnteresseerd gebogen over een geopende motorruimte, om de techniek van die tijd eens te kunnen aanschouwen. En die techniek is, zeker naar de huidige technische maatstaven, eigenlijk kinderlijk eenvoudig geweest. In onze tijd van sjoemeldiesels en computergestuurde hybride motoren is het bijna niet meer voor te stellen dat de geallieerden toentertijd met zulke beperkte technische middelen een dergelijke strijd konden winnen.

Het hele gebeuren op de Voorstraat werd muzikaal omlijst door het dweilorkest "Wettertoerkapel" uit Drachten en de volksdansploeg "Eastergoa Skotsers" uit Burgum. Wie dus uitgekeken was op het rijdend militair museum kon altijd nog een kijkje gaan nemen bij deze twee andere attracties.

DSC07680klZo rond 13.15 uur begonnen de eigenaren hun voertuigen weer op te zoeken en werden de motoren weer gestart. Al ronkend vertrok de stoet vervolgens weer uit onze winkelstraat om hun weg te vervolgen terug richting Aldtsjerk. Toen de laatste truck vertrokken was hing er nog lang een zware uitgassenlucht van de oude benzinemotoren in de Voorstraat en in jouw Fashion Store. Maar dat vonden we deze keer helemaal niet erg. Het was immers een geweldig geslaagd evenement ter ere van een 70 jaar geleden zwaar bevochten vrijheid. Dan stelde dit offer wat wij nu even moesten brengen helemaal niets meer voor...DSC07681klDSC07674klDSC07665klDSC07660klDSC07664klDSC07668kl


Smileys

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

 1000 Characters left

Antispam Refresh image Case sensitive

merkenbalk

Chill Fashion
Voorstraat 53
9291 CD Kollum,

Tel: 0511 453 147
Fax: 0511 454 388

fashion cheque 6

Openingstijden:

di t/m do : 13.00 - 17.30u
vrijd.: 10.30 - 12.00 & 13.00 - 17.30u
vrijdag koopavond 19.00 -20.00u

zat.: 10.00 - 17.00u
zondag en maandag gesloten